STRANDEN

Rødhus Strand
Rødhus Strand er en dejlig, bred sandstrand. Stranden er afskærmet af klitter med marehalm, og det er tilladt at køre i bil på stranden.

Havet dækker ca. 80 % af jordkloden og ikke sjældent kan man ved blot at gå en tur langs kysten få et lille indblik i det rige liv, der gemmer sig i det våde element. En kraftig blæst kan skylle spændende ting op på stranden og man kan bl.a. være heldig at finde rav eller smukke sten og strandskaller.

Æg fra hajer og rokker
Vi har flere arter af hajer i de danske farvande. Nogle af dem lægger æg. Det gælder bl.a. småplettet rødhaj. Disse ægkapsler er det ikke ualmindeligt at finde opskyllet på stranden. Ægkapslen måler typisk omkring 6 cm og har gerne fine tråde i enderne. Rokkeæg findes også hyppigt og er ligesom hajæg lette at kende. I de danske farvande findes tre arter af rokker: Sømrokken, Skaden og Tærben. De er alle tre almindelige. Ægkapslerne kan variere i størrelse. Sømrokkens er ca. 6 cm, Skadens er op til 25 cm og Tærbens er 3-5 cm.
På en gåtur langs stranden er der muligheder for at finde ægkapsler. Ikke mindst i efteråret, hvor efterårsvindene er med til at skylle dem i land. Almindeligvis er ægkapslerne tomme, men de har i 5 måneder været hjem for en lille ny rokke.

Blæksprutter og søpindsvin
Af de mange sære ting man kan finde på stranden er Sepia-skallen en af dem. Skallen er den indre rygplade fra en tiarmet blæksprutte. Blæksprutten er et rovdyr og har en veludviklet evne til at skifte farve. Skallen består af kalk og kan bruges som kalktilskud til burfugle. Den findes oftest på vestkysten.
Af og til finder man også opskyllede søpindsvin – oftest er kun kalkskallen tilbage. Jeg har enkelte gange oplevet flere tusinde opskyllede søpindsvin på østkysten. Søpindsvin ædes bl.a. af rødhajen.

Rav – nordens guld
Der kan findes rav ved alle vores kyster. Efter en storm eller kraftig blæst er det en god ide, at tage ud og prøve lykken. Rav er lettere end sten og bliver skyllet op på stranden sammen med det øvrige opskyl af tang og skaller. Det er i dette opskyl man skal lede.

Goplere
Gopler er en fællesbetegnelse for de mange arter af vandmænd og brandmænd, der findes.
I Danmark ses både den røde og den blå brandmand langs de danske kyster. Det er ikke selve brandmanden der brænder, men deres meterlange fangsttråde også kaldet tentakler. De er forsynet med små nældeceller som hvis man rører dem skyder en giftampul ind i huden.